Sencam glas!

Kako sprejeti svojo temo in spet postati cela

Izšla je nova knjiga Ane Rozman

5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
Knjiga govori v našem imenu in pove tisto, česar si ne upamo povedati same.
Petra Kolarič
Socialna in montessori pedagoginja

Avtorica o knjigi

»Ta knjiga sem jaz. Ta knjiga je vstop v globine moje duševnosti, od katerih bi včasih najraje pobegnila. Ta knjiga je moja resnica. O tem, kako vidim naše sence, o tem, kako vidim izzive, s katerimi se sooča sodobna ženska. Knjiga pa je tudi glasen krik. Po tem, da naj se ženska bori zase, da naj čim bolj pogosto izbere sebe. Ker je tudi ona pomembna. Ker je njeno življenje pomembno. Ker ni samo mama, žena, hčerka, uslužbenka. Ampak je mnogo več.

Ideja za knjigo Sencam glas! se mi je porodila v obdobju, ko mi je bilo zelo težko in čutila sem potrebo, da o tem pišem. Mislim, da nas veliko občasno doživlja takšne občutke, ampak jih pogosto ne naslovimo, ne ozavestimo in si jih ne dovolimo zares začutiti. Ta neozaveščena in potlačena čustva nas potem bremenijo. Sama sem jih najlažje začutila tako, da sem jih zapisala, da sem jim dala glas.«

knjiga-sencam-glas

Sodobna ženska, še zlasti sodobna mama, na svojem hrbtu nosi ogromno teže. V njenem nahrbtniku so krivda, primerjanje z drugimi, nerealna pričakovanja in nenehni občutek, da ni dovolj dobra. Avtorica pogleda v svoj nahrbtnik in se sooči z vsem, kar znotraj sebe obsoja ter pred čemer bi najraje zbežala stran.

Sooči se s svojimi sencami in jim podari glas. Ko spregovori o svoji jezi, ljubosumju, izmučenosti in negativnosti, pa podari glas tudi vsaki ženski, ki je ta občutja kdaj doživela in se jih sramuje. Njeno sporočilo je jasno. Čas je, da prenehamo bežati. Soočiti se moramo s svojo temo in ji dovoliti, da nas preobrazi in nas rodi na novo.

Odlomki iz knjige

(Iz poglavja Nora)

»Na koncu življenja vam nihče ne bo dal medalje, ker ste se vse živ­ljenje odrekale za druge. Na koncu življenja boste želele vedeti le, če ste si upale biti malo nore. Drzne. Če ste si upale kaj narediti zgolj in samo za svoj gušt. Če ste v življenju uživale in ga znale zajeti s polno žlico. Na koncu življenja boste zaprle oči in pred seboj zagledale mladenko, ki ji lasje plapolajo v vetru. Ali ste znale biti ta mladenka vse svoje življenje? Ali ste znale razpusti­ti figo na vrhu glave in dopustiti, da se življenje zaganja v vas z vso svojo intenzivnostjo, barvitostjo in čudovitostjo? Ali ste znale dovoliti, da piha skozi vas?«

(Iz poglavja Kritična)

»Dokler nisem začela obiskovati psihoterapije, se nisem zave­dala, kako zelo sem kritična. Predvsem samokritična. Moja terapevtka pravi, da imam znotraj sebe neizprosnega kritika, ki od mene zahteva nadnaravne sposobnosti. Če sem povsem konkretna: moj kritik je še pred kratkim od mene zahteval, da še vedno dojim (tudi ponoči) in sem na voljo svojemu otroku, ker dobra mama to pač počne. Ugodi željam otroka in sebe postavi na zadnje mesto. Obenem pa je od mene zahteval, da sem kot mama popolna. Kljub zbujanju ponoči zaradi dojenja in kronični neprespanosti naj bi bila še optimalna mama, žena, prijateljica itd. Spočita, mirna, ustvarjalna, ljubeča. Sposobna ljubeče vzgoje, sposobna nežne naklonjenosti partnerju. Ta kri­tična notranja entiteta zmajuje z glavo nad mano, ko naredim kakšno napako. Ko povzdignem glas na otroka. Ko sem sitna zaradi menstruacije. Ko sem izmučena in mi ni do spolnosti. Ko lenarim. Več glasu ko ima, bolj znotraj sebe postajam tiha, strta, zatrta, mrtva. Bolj ko verjamem temu glasu, bolj znotraj sebe umiram na obroke.«

(Iz zadnjega poglavja)

»Raje sem cela kot dobra,« je stavek, ki se me je močno dotaknil, ko sem ga prvič slišala. Kaj pomeni biti cela? Biti cela pomeni, da sem popolna v svoji nepopolnosti. V sebi združujem temo in svet­lobo. Biti cela pomeni, da sem prenehala odrivati svoje sence, nasprotno, integrirala sem jih vase. Zdaj so del mene. Učim se od njih, spoštujem jih, sprejemam jih. Integrirana ženska je temna in svetla, divja in nežna, jezna in ljubeča, odloč­na in včasih negotova, močna ter v nekaterih situacijah šibka, polna življenja, pa tudi občas­no sesuta. Zaveda se svojih šibkih točk in jih potrpežljivo raziskuje z namenom, da bi jih zacelila. Išče zdravilne zeli, ki bi pozdravile njeno ranjeno dušo. Razume, da si sočutje, ki ga namenja drugim, zasluži tudi ona sama.«

predstavitev-knjige
Utrinek s predstavitve knjige Sencam glas!

Mnenja o knjigi

5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
Krasna knjiga! Hvala, ker si si upala in spregovorila. Za vse nas, ki samo čutimo in (še) ne zmoremo povedati na glas. Mislim, da bo vsaka ženska, ki bo to brala, zacelila kak košček sebe in ji bo lažje živeti sama s sabo.
Mihaela
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
Prebrala sem tvojo knjigo in ker nisem pisateljica, ne morem povedat z besedami, kaj si naredila vsem ženskam, ki so/bodo prebrale tvojo knjigo. Največ bi povedala z objemom in se zjokala na tvoji rami od olajšanja, da nisem nora. Res hvala, ker si dala v svet svojo knjigo.
Anja Š.
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
Tako se najdem v tvoji zgodbi. V slehernem poglavju. Jezna in šibka. Perfekcionistka in zavistna. Vzhičena sem od navdušenja. Nisem sama. Slišana sem, pa še povedala nisem. Ti si moj glas. Glas moji temi, ki se jo sramujem. Hvala ti.
Tina
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
Knjiga je čudovita. Veliko sem kimala in se našla v njej. Kljub temu, da so to bolj temne teme, je knjiga zelo opogumljajoča, prijazna in pozitivna. Spodbudila me je, da preneham biti nesramna do sebe in se raje večkrat objamem.
Anja G.

O avtorici

Ana Rozman

Ana Rozman je novinarka na Radiu Slovenija ter certificirana učiteljica Joge plesa (Shakti dance®). Leta 2019 je izdala svojo prvo knjigo z naslovom Prvo leto mama. Kar nekaj časa je čakala na navdih za drugo.

Zgodil se je nekega večera, ko je po celem dnevu z otrokoma izmučena sedla pred računalnik. Na vrh strani je napisala besedo SESUTA. Odločila se je, da bo povedala resnico o tem, kaj kot mama in ženska v sodobnem času v resnici čuti in doživlja. Nastala je knjiga Sencam glas! 

ana-rozman-predstavitev-knjige
Ana Rozman podpisuje svojo novo knjigo
predstavitev-knjige-skupinska
Navdušene udeleženke na predstavitvi knjige Sencam glas!

Klikni tukaj in si poglej še več utrinkov s predstavitve knjige Sencam glas!

Cena knjige: 20,00 € + 2,50 € poštnina

Dimenzija knjige: 148 x 210 mm
Število strani: 108
Vezava: Mehka

Le če smo dovolj pogumni, da raziskujemo svojo tèmo, bomo odkrili neskončno moč svoje luči.
Brene Brown