Shakti Dance

Joga plesa
zakaj-plesati

Zakaj plesati?

Ples je eden izmed najbolj pristnih in iskrenih izrazov našega bitja. Skozi ples izražamo kdo smo, kaj čutimo, kaj nas boli in kaj radosti. Ples je izraz življenja. Pri plesu za izražanje uporabljamo telo, ta čudoviti inštrument, ki v sebi skriva globoko modrost.

Ko smo polno prisotni v svojem telesu, polno utelešeni in zavedajoči se, lahko skozi našo fizično raven, skozi naše telo in naš gib, pride do izraza naša duhovna raven, naša resnična, notranja bit. Takrat se plesalec zlije s svojim plesom in pravzaprav postane – ples. 

Kot je rekla znamenita plesalka in koreografinja Martha Graham: “Ples je skriti jezik duše.”

Kaj je Shakti dance®?

Shakti dance® je Joga plesa – vadba, ki združuje jogo in ples. Izhaja iz Kundalini joge in temelji na spoznanjih, ki jih je skozi vrsto let plesanja in poučevanja razvila Sara Avtar iz Velike Britanije.

Shakti dance® ponuja zavestno, radostno in občuteno jogijsko prakso plesa. Joga pomeni združitev. Združitev neomejene zavesti z omejeno, višjega jaza z našim egom, združitev tistega, kar je neminljivo znotraj nas z minljivim.

Ko izvajamo jogo, vnašamo zavest, pozornost v jogijske asane. Pri jogi plesa pa zavest vnašamo v ples. Plešemo s pozornostjo na dihu, na gibanju telesa in postanemo eno s svojim lastnim kreativnim izrazom, ki prihaja globoko iz naše notranjosti.

plesalka
kaj-je-shakti

Kaj je Shakti?

Shakti je primarna kreativna energija naše duše, je zavest v gibanju. Shakti je moč, prana, dih življenja, ples, glasba, vse, kar nas oživlja in s čimer se izražamo.

Predstavlja ženski princip božanstva, medtem ko Shiva predstavlja moški princip. Indijski bog Shiva sedi v meditaciji in osredotočeno opazuje Shakti, kako pleše in se veseli življenja.

V Shakti dance®-u ples prežamemo z zavestjo Shive, z umirjeno pozornostjo in začutimo, da smo v resnici mi sami ta zavest. Zavest, ki se izraža skozi življenje, skozi smeh, veselje, ples in glasbo.

Faze Shakti dance®-a:

Vadba Shakti dance®-a je sestavljena iz osmih faz. Najprej se uglasimo z mantro, podobno kot pri jogi in se povežemo sami s sabo. Nato sledi ozaveščeno jogijsko raztezanje v ritmu glasbe (jogijske asane v gibanju).

Telo se sprosti, um se umiri in pripravljeni smo na bolj dinamično fazo vadbe – energetske plesne vaje. Ko se naše telo napolni z energijo in um še bolj sprosti, lahko preidemo v prosti ples, v katerem se izrazi vsa naša ustvarjalna energija.

Občutek radostne vznesenosti se nato umiri v meditaciji, vadbo pa zaključimo s celestialno kumunikacijo – z usklajenimi gibi rok, ki ustrezajo pomenu manter. Ko se skozi gibanje fizične napetosti sprostijo in um umiri, se naša zavest lahko razširi onkraj meja znanega. Tako ples postane joga.

faze-shakti-dance
prednosti-shakti-vadbe

Glavne prednosti vadbe:

Poleg bolj gibčnega telesa in boljšega energetskega pretoka skozi celotno telo, vam bo Shakti dance® prinesel predvsem možnost za raziskovanje lastne duše.

Shakti dance® ponuja priložnost za to, da se veselimo vsemu, kar smo. Od malih nog plešemo, pojemo, tapkamo s prsti po mizi, si žvižgamo, nato pa v odraslosti sčasoma na vse to pozabimo. S to vadbo boste spet odkrili otroka v sebi, zaplesali z vašo notranjo čutno žensko in se kot angel z razprtimi krili odprli neskončnemu nebu nad vami.

Glavna prednost vadbe je občutenje notranjega miru in izboljšanje telesnega počutja.

Komu je vadba namenjena?

Shakti dance® je namenjen vsakomur, ki želi na ustvarjalen način spoznavati samega sebe in okrepiti svoje telo.

Jogijsko ali plesno predznanje ni potrebno, prav tako za vadbo ni nobenih starostnih omejitev.

Vadba traja uro in pol. Če imate radi jogo, če uživate ob dobri glasbi in če radi kdaj zaplešete, potem je Shakti za vas!

komu-vadba-namenjena
glasba-shakti-dance

Glasba

Glasba, ki jo uporabljamo pri Shakti dance® -u je izključno duhovna, mantrična glasba, ki izhaja pretežno iz tradicije Kundalini joge.

Ker pri vadbi intenzivno spodbujamo dvigovanje naše notranje vibracije in spodbujamo pretok prane po telesu, je zelo pomembno, da je tudi glasba ustrezno izbrana ter da spodbuja in podpira ta proces.