Prvo leto mama

Osebna izkušnja prvega leta materinstva

Knjiga Ane Rozman o prvem letu materinstva

Pred vami je resnična knjiga o prvem letu materinstva. Avtorica je v njej popisala veliko lepih trenutkov, ki jih doživi novorojena mati, pa tudi tiste težke in temne, ki pogosto ostanejo zamolčani. Biti mama je hkrati lepo in zahtevno. Mama se včasih počuti, kot da lebdi na krilih svoje materinske ljubezni in da zmore vse, včasih pa pade globoko v najtemnejše dele svoje psihe, iz katerih le stežka najde pot nazaj. Kako si lahko pomaga, da ohrani sebe in obenem ljubi svojega otroka – tudi o tem govori ta knjiga.

5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating

Čudovit prikaz sodobne ženske, ki si na poti do materinstva skozi vrtinec neznanega in pod pritiski družbe želi obdržati stik s sabo. Ana opisuje vse nas, nežno, lepo, osebno. In sporoča: Nisi sama! Priporočam.
Anja Oman
Avtorica bloga Mamina maza

Avtorica o knjigi

»Knjigo Prvo leto mama sem začela pisati, ko je bil moj prvi sin Nik star 8 mesecev. Enostavno sem čutila, da se je v meni nabralo toliko neizraženih misli, besed in čustev, da jih moram zapisati in dati ven iz sebe. Pisala sem vsak dan, natanko uro in pol, kolikor je trajal Nikov popoldanski spanec. S pomočjo pisanja sem si osmislila vse, kar se je znotraj mene dogajalo. Tudi tiste težke trenutke, za katere sem mislila, da jih imam samo jaz in da sem zaradi njih čudna.«

knjiga-prvo-leto-mama

Glavno sporočilo moje knjige je, da je prvo leto materinstva sicer zelo lepo, ampak tudi zelo naporno in da ni nič narobe z vami, če to na glas poveste. Danes je mama na porodniškem dopustu pogosto osamljena, skrita med štiri stene s svojim dojenčkom. Nujno potrebuje podporo, družbo, nekoga, da se mu lahko potoži. Po prihodu dojenčka je vsa pozornost namenjena njemu, mama pa mora biti vesela, da je zdrav.

Nikogar ne zanima, kako je ona zares. Kako doživlja vstopanje v materinsko vlogo. Kako doživlja to, da kar naenkrat nima nič več časa zase, kako doživlja spremenjeno telo, spremenjen odnos s partnerjem. Želim si, da bi branje moje knjige novorojene mame pomirilo. Da bi jih utrdilo v zavedanju, da so dobre mame, tudi če jim je kdaj težko in če so vsega naveličane.

Odlomki iz knjige

(Iz poglavja POROD – plemenito trpljenje)

»Kaj sem se naučila ob svojem porodu? Porod je obred iniciacije. Portal, prek katerega ženska vstopa v materinstvo. Goreči obroč, ki se mu ni možno izogniti. Porod je zaključek nosečnosti oziroma sam cilj nosečnosti. Lepo je biti noseč, božati trebušček in prejemati pozornost, ampak smisel nosečnosti je rojstvo otroka. Novo življenje na Zemlji. In ni nepomembno, kako se to zgodi. Vsak porod skriva v sebi pomembna sporočila, tako za bodočo mamo kot za otroka. O sporočilu, ki ga ima porod za otroka, lahko mama le ugiba. Do sporočila, ki ga porod prinaša njej, pa ima dostop.«

(Iz poglavja PRVI DNEVI – dojemanje nove realnosti)

»Z Nikom sem šla prvič ven deset dni po porodu. Dala sem ga v lupinico in ga odnesla na klop ob Ljubljanico. Bil je lep spomladanski dan. Z Markom sva sedela v tišini, Nik je ravno zadremal. Vrbe so se nežno zibale v vetru. Nedaleč stran je neki moški racam v reko metal kruh. Vse je bilo nekako isto kot prej. Pa vendar za naju popolnoma drugače.«

(Iz poglavja JAZ KOT MATI – v mojem srcu je ves svet)

»Zdaj, ko sem sama mati, mi materinstvo počasi postaja samoumevno. Prav nič drugačna nisem kot prej. Še vedno sem Ana. Še vedno imam rada jogo, rada plešem, pišem, še vedno imam svoje muhe in sem včasih sitna, še vedno me osrečuje narava. Le da sem zdaj še mati. Vse, kar sem bila prej, sem ohranila, ničesar nisem izgubila. Pridobila pa sem še eno vlogo v življenju. In ta vloga je krasna. Ne glede na to, kako je včasih težko, je ne bi zamenjala za nič na svetu.«

Utrinki s predstavitve knjige

Mnenja o knjigi

5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating

Ana o svojem prvem letu materinstva piše iskreno, rahločutno in ranljivo. Z ljubeznijo do življenja te posrka v globine svojega srca ter popelje na potovanje ženske, ki odkriva, kako je biti mati. Verjamem, da je lahko njena zgodba v oporo in pomoč tudi drugim mamicam, ki prav tako odkrivajo svoje materinstvo.
Alenka Lanz
Zakonska in družinska terapevtka
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
Čuteča, do sebe in do bralca iskrena Anina pripoved o doživljanju prvega leta materinstva, njegovih svetlih in manj svetlih trenutkov… Priporočam vsem mamicam, še posebej tistim, ki se ravno nahajajo v tem obdobju, saj je Anino sporočilo jasno – v tem niste same. Materinstvo je najlepše, a hkrati najodgovornejše in najzahtevnejše poslanstvo na svetu. Hvala, Ana, za tvoje besede in tvoj pogum!
Helena Kovačič
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
Pišem vam, ker sem dva dni nazaj prebrala vašo knjigo o prvem letu materinstva. Sem mamica štirimesečni hčerki Ani, prvič mama in rada bi se vam zahvalila, da ste izlili svojo izkušnjo v knjigo, ki sem jo kupila iz “radovednosti”, če je vse, kar se mi dogaja “normalno”. In ko sem jo prebrala, sem bila potolažena v smeri, da vsaj nekdo RAZUME! In da nisem edina. Tako da.. HVALA. Z vašo knjigo v roki bom lažje razumela vse trenutke materinstva.
Katja Kašnik Ogriz

O avtorici

Ana Rozman

Ana Rozman je novinarka na Radiu Slovenija ter certificirana učiteljica Joge plesa (Shakti dance®). Leta 2019 je izdala svojo prvo knjigo z naslovom Prvo leto mama. Kar nekaj časa je čakala na navdih za drugo.

Zgodil se je nekega večera, ko je po celem dnevu z otrokoma izmučena sedla pred računalnik. Na vrh strani je napisala besedo SESUTA. Odločila se je, da bo povedala resnico o tem, kaj kot mama in ženska v sodobnem času v resnici čuti in doživlja. Nastala je knjiga Sencam glas! 

prvo-leto-mama-3
Ana Rozman s svojo prvo knjigo

Cena knjige: 19,90 € + 2,50 € poštnina

Dimenzija knjige: 148 x 210 mm
Število strani: 88
Vezava: Mehka

Knjiga trenutno ni na voljo za nakup, lahko pa si jo sposodiš v vseh knjižnicah po Sloveniji.

Naroči knjigo
Le če smo dovolj pogumni, da raziskujemo svojo tèmo, bomo odkrili neskončno moč svoje luči.
Brene Brown